Johonkinhan turhautumistaan on purettava ja mikä voisi olla otollisempi paikka sille kuin oma rakas sivu-umpikujani tällä suunnattomalla valtaväylällä, jota Internetiksi kutsutaan.
Terveisiä vaan
Sirkka Heiskanen-Mäkelälle, joka on teoksessaan
Euroopan kirjallisuuden valtavirtauksia päättänyt änkeä jokaiseen virkkeeseen vähintään yhdet sulut ja muutamat ajatusviivat. Annanpa teille esimerkin:
"Historian kehitys syrjäytti onneksi tämän enimmäkseen antiikin kirjailijoita plagioivan ns. uuslatinalaisen runouden, johon myös Petrarcan tuotannosta hänen itsensä eniten arvostamat teokset - kuten lattea (ja kesken jäänyt) eepos Africa, eklogit (paimenrunot), epistolat (runokirjeet) ja proosamuotoiset exemplum-kokoelmat (esim. De viris illustribus) - kuuluvat."
Arvon Sirkka, tuollaista tekstiä on ihan helvetin rasittavaa lukea. T. SaaraTerveisiä myös Wertherille, jonka kärsimykset eivät olleetkaan raskaslukuista ja tylsää paskaa, kuten ihmisten kommenteista olin päätellyt, vaan täysin tyhjänpäiväistä paskaa, joka oli onneksi todella nopealukuista. Haluaisinkin seuraavaksi helpottaa kaikkien vielä aloittelevampien kirjallisuudenopiskelijalukijoideni elämää tiivistämällä Nuoren Wertherin kärsimykset muutamaan interjektioon ja neljään lauseeseen: "Ah, voih, kauniita ruusuja! Oih! Tosi hyvä tsigu, lääh vonk. Aih! Voih! Se on naimisissa! Nyyh. Ammun itteni." Tentissä jos kysytään, tulee varmaan kirjoittaa jotain ihmisen tunteiden käsittelystä luontokuvauksen avulla. Ja muutkin kuin kirjallisuudenopiskelijat voivat tämän jälkeen brassailumielessä väittää lukeneensa.
Rakkain Werther, ammu ittes. HAH! T. SaaraEn uskalla lausua ääneen entisestään vahvistunutta mielipidettäni
Shakespearesta, koska se on vähän sama kuin sanoisi, että
Beatles on huono bändi. Erona tosin on se, että Beatles on ihan törkeen hyvä. Oho, tuohan oli vähän sama kuin olisin sanonut, että Shakespeare on huonoa.
Mutta siis ihan tosi. Kaikissa kirjallisuudentutkimusta tai -historiaa käsittelevissä opuksissa mainitaan
aina, että Shakespearea pidettiin ja pidetään edelleen yhtenä maailman nerokkaimmista kynäilijöistä, mutta en ole koskaan nähnyt sitä erityisemmin perusteltavan. Toisinaan joku hehkuttelee Shakespearen virtuoosimaista sanataituruutta, mutta sekin on perusteluna vähän yhtä tyhjän kanssa. Etenkin kun en huomaa sanataituruudessa suurta eroa moneen muuhun runoilijaan verrattuna edes alkukielisissä teoksissa. Ne näytelmät nyt ainakin ovat ihan typerää huttua. Mikä juttu sekin on, että kaikki kuolevat aina lopussa! Haiskahtaa kuulkaa pahasti siltä, ettei ole kunnon lopetusta keksitty. Eivätkä ne sonetitkaan minussa varsinaisesti herätä mitään kovin wertheriäänisiä tuntemuksia. Ei ole hyvä tämä Shakespeare.
Parahin (Not!) Shakespeare, HILJAA! T. SaaraMutta ei tämä kaikki silkkaa tuskaa ole, kuten elämäni yleensä, sillä osa tähän mennessä lukemistani kirjoista on miellyttänyt minua.
Voltairen romaani
Candide oli virkistävän nopealukuinen ja perin viihdyttävä teos, kun taas
Danten Jumalainen näytelmä on ollut toistaiseksi vaikealukuisuudestaan huolimatta varsin mielenkiintoinen. Huomaatteko kuinka paljon vähemmän minulla on sanottavaa, kun en hauku mitään?
Epäilyttäväähän sekin on, jos pitää Dantesta. Kun ei kukaan oikeasti kuitenkaan tykkää sellaisista tosi vanhoista kirjoista ja jos muuta väittää ni teeskentelee ja haluis vaan olla salaa
A.W. Yrjänä.
Dante, kultamussukkaiseni, sä oot ihan hyvä jätkä. T. SaaraVoltairesta en uskalla sanoa, kun se oli enemmän filosofi, enkä ole perehtynyt siihen puoleen oikein.
Kursivoidut terveiset liittyvät muuten hiljattaiseen sisäpiirivitsiin, jota teidän, lukijani, ei ole tarkoitus ymmärtää. Henkilö, joka ne ymmärtäisi, ei lue tätä blogia, joten tarkoitukseni tässä - kuten elämässäni yleensä - on viihdyttää lähinnä itseäni. Voi toki olla, että teidän huumorintajunne on samoissa määrin kutistunut kuin omanikin, jolloin vitsi naurattaa teitä ihan sellaisenaan, vaikka kello ei olisi vielä neljää aamuyöllä.
Haluaisin kiteyttää tuntemukseni tämän kuvan avulla myös niille, joilla on keskittymisvaikeuksia tai jotka osaavat kenties lukea vain vähän: