8.3.06

Saara harrastaa

Sen sijaan, että harrastaisin lenkkeilyä tai postimerkkien keräilyä, minulla on tapana haalia käsiini mielenkiintoisia neuropsykologisia julkaisuja ja lueskella niitä huvikseni. (Kannattaa lukea Oliver Sacksin teos Mies, joka luuli vaimoaan hatuksi. Se on hyvin mielenkiintoinen ja mainio.) Harkitsin yliopistoon pyrkiessäni myös hieman psykologian laitosta, mutta epäilen, ettei se olisi enää hauskaa, jos sitä olisi pakko opiskella. Eihän sä-passiivissakaan ole enää mitään hauskaa.

Katselin televisiosta jokin aikaa sitten mielenkiintoisen Prisma-dokumentin neurologisesta ilmiöstä nimeltä synestesia. Dokumentissa ilmiöön perehtynyt tiedemies Vilayanur S. Ramachandran (älkääkä luulkokaan, etten muistanut tätä nimeä ulkoa) teki pienimuotoisen testin kahdella kuviolla. Testissä Ramachandran kertoi kuvioiden nimet koehenkilölle ja tämän piti päättää, kummalle kuviolle nimet kuuluvat. 95-98% ihmisistä päätyi samaan tulokseen.

En ole vääntämässä tästä mitään hulppeaa vitsiä, jos sitä odotatte.

Ramachandran epäili mm. testin perusteella, ettei kieli ole syntynyt sattumanvaraisesti, vaan ihmiset yhdistävät tietyntyyppiset äänteet tietyntyyppisiin aistikokemuksiin kuten muotoon tai äänenkorkeuteen. Kieli-ihmisenä tämä tietysti kiehtoo minua erityisesti.

Aloin mielessäni arvottaa eri kielten sanoja niiden äänneasun perusteella, kun ajelin metrolla Siilitien pysäkin ohi. Olen aina pitänyt ruotsin kielen sanasta igelkott. Lisäksi se on minusta paljoin siilimäisempi sana, kuin suomen siili. Satuin myös hiljattain oppimaan, että jyrsijä on ruotsiksi gnagare, mikä jälleen kuvaa mielestäni paremmin kyseistä eliöryhmää (eläinkunta, eläinlaji... ryhmä... oliko näillä jotain eroa?). (Tätä kirjoittaessani nyrpistelen naamaani ja työnnän etuhampaitani esiin kuin kunnon gnagare konsanaan.)

Toisaalta suomen kielen lusikka-sana on mielestäni paljon lusikkamaisempi kuin vaikkapa englannin spoon saati sitten ranskan cuillère. Jos lusikalla sattuu vaikkapa läpsyttelemään suklaavanukasta, siitä kuuluu ehdottomasti "lusik", eikä esimerkiksi "spuu". Ranskan rien puolestaan on paljon kuvaavampi ja tehokkaampi kuin suomen mitään, joka on lähinnä säälittävä. Vaikka laulaisi kuin kolme Edith Piafia yhteensä ja lisäisi kurlaavan sammakon tavoin korisevan kurkkuärrän perään, ei tuosta m:n ja t:n kasassa pitämästä vokaalinynnyilystä saisi millään yhtä vakuuttavaa kuin kunnon rienistä. Lisäksi Ismo on oikeassa: rakkaus on ruma sana.

Ymmärrättekö te yhtään, mitä tarkoitan?

Loppukevennykseksi haluaisin lähettää teille terveisiä jo mainitusta lauantaisesta elokuvaillasta, joka tunnettiin myös nimellä: Gender-bending musical movie night extravaganza, eli Saaran vastaisku zombie-elokuville ja Arnoldille. Näihin kuviin, näihin tunnelmiin täältä tästä tähän.

13 kommenttia:

Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Koko maailma olisi laihempi, jos limpparin nimi olisi "läsk", niin kuin hoikassa länsinaapurissa.

1:49 ap.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Yää, vanukas on edelleen häiritsevän niljakas sana. En siedä mielikuvaa lusikalla vanukkaan läpsyttelemisestä, ja se johtuu vähintään yhtä paljon noista sanoista kuin itse tapahtumasta.

Prisma-dokumentit ovat usein todella hyviä.

2:29 ap.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Venäjäksi lusikka on lozhka, mistä lusikka varmaan tuleekin, mutta piti vain sanoa, sillä se se vasta lusikkamainen sana onkin! "Loshk loshk" on juuri se ääni, jonka voi kuvitella syntyvän kun lusikalla kauhoo jotain puolisulaa jäädykettä tai pirtelöä.

3:03 ap.  
Blogger Eräs Saara kirjoitti...

Hilla, täytyy sanoa, että minusta vanukkaan läpsytteleminen on paljon oleellisempaa kuin puolisulan jäädykkeen kauhominen!

8:01 ap.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Niin totta koko kirjoitus. Minuakin on aina myhäilyttänyt ruotsin igelkott, josta väistämättä tulee mieleen nurmikossa tuhisten nelistävä siili.

Ja rakkaudelle tosiaan pitäisi tehdä jotakin. Monessakin mielessä.

8:48 ap.  
Blogger Jani kirjoitti...

Minulla heräsi tuon dokumentin tuota empiiristä kohtaa katsellessani kriittisiä ajatuksia koejärjestelyä kohtaan. Harmi kun en muista niitä nimiä, mutta siinä pehmeän nimessä oli muistaakseni Baljon B-kirjaimia, ja toisessa taas jotain teräväkulmaisia kirjaimia (K?). Eli niiden assosiointien voimakas painottuminen voi johtua assosioinnista noiden nimissä olevien kirjainten muotoihin.

Mikä ei tietenkään todista epätodeksi sitä mahdollisuutta, etteikö ne kirjaimet olisi alunperin muotoiltu synesteettisesti ja todella on olemassa tällaista tiettyjen äänteiden mieltämistä tietyn muotoisiksi. Mutta tuossa koejärjestelyssä sen osoittamisessa mielestäni epäonnistuttiin.

Peruskouluaikainen englanninopettaja osoitti saman asian meille, mutta olentojen (jotka olivat samalla tavalla kulmikas ja pyöreä) nimet olivat "malumma" ja "katekeetta". No, näköjään tässä kirjasinlajissa pikku-m on pehmeän pyöreä, mutta tikkukirjaimilla ajatellen se on yhtä kulmikas kuin k tai t, ja siten näillä nimillä tuo koejärjestelyä häiritsevä välillinen muodokkuus on eliminoitu paremmin kuin Ramsarasanzarabarachandarandan järjestelyssä.

11:16 ap.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Onko sä-passiivissa koskaan ollut mitään hauskaa?

5:50 ip.  
Blogger Eräs Saara kirjoitti...

Jani, niin, ja tästä herää kysymys, josko kirjainten muodot liittyvät äänneasuihin samalla tavoin kuin sanatkin. Vahvistat kantaani! Älä yritä.

1:01 ap.  
Blogger Eräs Saara kirjoitti...

Saara on täällä vähän humalassa vastaillut ihmisten kommentteihin!

8:44 ap.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

ninest123 09.14
louis vuitton, michael kors, longchamp outlet, louis vuitton outlet, michael kors outlet, prada handbags, ugg boots, ugg boots, burberry, tory burch outlet, michael kors outlet, burberry outlet online, nike free, nike air max, longchamp outlet, christian louboutin outlet, oakley sunglasses, michael kors outlet, uggs on sale, replica watches, ugg boots, prada outlet, longchamp, louis vuitton outlet, gucci outlet, louis vuitton, nike outlet, michael kors outlet, nike air max, tiffany and co, oakley sunglasses, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, michael kors outlet, tiffany jewelry, polo ralph lauren outlet, louboutin shoes, louis vuitton, jordan shoes, louboutin outlet, ray ban sunglasses, ugg boots, louboutin, polo ralph lauren outlet

4:17 ap.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

louboutin pas cher, true religion outlet, coach outlet, coach outlet, true religion jeans, kate spade outlet, vanessa bruno, timberland, michael kors, kate spade handbags, ray ban pas cher, air force, nike blazer, lacoste pas cher, longchamp pas cher, michael kors, ray ban uk, nike free, coach factory outlet, michael kors, air jordan pas cher, hermes, burberry, north face, ralph lauren pas cher, coach purses, tn pas cher, true religion jeans, hollister, true religion jeans, oakley pas cher, air max, chanel handbags, nike roshe run, new balance pas cher, nike air max, lululemon, hollister pas cher, sac longchamp, vans pas cher, michael kors, converse pas cher, sac guess, north face, hogan

4:18 ap.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

chi flat iron, nfl jerseys, north face outlet, abercrombie and fitch, mac cosmetics, north face outlet, herve leger, ralph lauren uk, bottega veneta, soccer jerseys, jimmy choo shoes, asics running shoes, beats by dre, mulberry, ghd, celine handbags, nike roshe, insanity workout, instyler, baseball bats, p90x workout, wedding dresses, vans shoes, nike roshe, lululemon, hollister, nike air max, longchamp, nike huarache, nike air max, giuseppe zanotti, babyliss, valentino shoes, nike free run uk, reebok shoes, ferragamo shoes, abercrombie and fitch, birkin bag, mcm handbags, nike air max, hollister, new balance, soccer shoes, mont blanc, nike trainers

4:23 ap.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

pandora charms, coach outlet, louis vuitton, converse, lancel, ugg boots uk, links of london, karen millen, toms shoes, swarovski crystal, juicy couture outlet, louis vuitton, ralph lauren, nike air max, converse outlet, wedding dresses, michael kors outlet, michael kors outlet online, hollister, louis vuitton, ugg,uggs,uggs canada, pandora charms, replica watches, oakley, pandora jewelry, gucci, swarovski, bottes ugg, marc jacobs, pandora jewelry, louboutin, supra shoes, timberland boots, montre pas cher, louis vuitton, thomas sabo, juicy couture outlet, vans, ugg pas cher, ugg,ugg australia,ugg italia, doke gabbana outlet, michael kors handbags, ray ban, sac louis vuitton pas cher, hollister, iphone 6 cases
ninest123 09.14

4:25 ap.  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu