23.3.06

Hermostun

Minä en ymmärrä miten ihmiset pystyvät opiskelemaan. Jos ei ole valmis asumaan Koivukylässä HOAS:n solussa kämppiksinään tiskaamisesta kieltäytyvä ja kasvissyönnin iloista paasaava ituhippi ja finninaamainen jatkuvasti tilutteleva hevikitaristi ja syömään lähinnä puuroa, on täysin mahdotonta (ainakin Pääkaupunkiseudulla) elää pelkällä opintotuella. Itse asiassa kaikki opintoetuudet, jotka Kela tililleni laittaa, eivät riitä edes vuokraani.

Teoriassa minulla voisi olla nyt yli kolmekymmentä opintopistettä ja toiset mokomat tulossa kevään loppuun mennessä. Jos näin olisi, se tarkoittaisi sitä, että olisin tehnyt jotain opiskelun eteen. Tai siis olenhan minä oikeastikin jotain tehnyt, mutta mitä ilmeisimmin liian vähän. Kela kuitenkin vaatii tiettyä määrää opintopisteitä, jotta tukea saa, joten ei nyt syytetä opiskelijaparkoja laiskuudesta. Ja minusta olisi ihan mukava saada rahaa siitä, että tekee työtä.

Noh, on kuitenkin selvää, että jonkinlaista palkkatyötä on opiskelun ohella tehtävä, elleivät vanhemmat ole anteliaita ja rikkaita, eivätkä minun vanhempani ole ainakaan jälkimmäistä. Olettaen tietysti, ettei henkilö ole valmis elämään suurinta osaa opiskeluajastaan, hm, voisinpa jopa sanoa, että köyhyydessä. Minusta opiskelijat eivät elä pelkällä ruualla.

Opintolainan valtiontakaus mukaan lukien, saisin opiskelusta rahaa 760,61 €/kk (ilman lainaa 460,61 €). Oletetaan, että asuisin Pääkaupunkiseudun hintatason huomioon ottaen edullisessa asunnossa, jonka vuokra olisi n. 330 €/kk, vuokran jälkeen minulle jäisi rahaa n. 430 euroa, josta maksaisin esimerkiksi bussikortin n. 25 euroa ja sähkölask... itse asiassa unohdetaan tämä laskeminen. 760,61 €/kk nyt vaan on ihan helvetin vähän. Jostain syystä taustatutkimukseni ontuu, enkä löydä mistään pätevää tietoa siitä, paljonko työttömät saavat tukia. (Kiertelevät, kaartelevat, missään ei mainita edes suuntaa-antavia rahasummia!)

En ole nyt sillä tuulella, että jaksaisin alkaa laskea tilastokeskuksen tutkimusten perusteella tulojen mediaaneja ja laskeskelemaan niistä sosiaali- ja terveysministeriön köyhyyden määritelmän mukaisilla kertoimilla ja millä lie, jonkinlaista suuntaa-antavaa köyhyyden tulorajaa. (En ole koskaan sillä tuulella, vihaan matematiikkaa.) En kuitenkaan olisi varsinaisesti yllättynyt, jos esimerkiksi 760,61 €/kk ansaitsevat määriteltäisiin Suomessa köyhiksi.

Noh, tokihan osa-aikaista työtä on kohtalaisen helppo saada, eikä tarvitse olla kuin ihan vähän super-ihminen, että jaksaa hoitaa opiskelun ja työnteon täysipainoisesti. Se on ihan mahdollista, olen minäkin tehnyt niin! On myös ihan mahdollista varmasti elää 760,61 eurolla kuukaudessa. Se nyt vaan ei ole erityisen kivaa.

Ja sitten ne nälkää näkevät lapset Afrikassa ja niin edelleen.

Tämä kannanotto lopahtaa nyt tähän, sillä olen tehnyt pitkiä päiviä enkä jaksa ajatella. Sitä paitsi minun pitää lähteä töihin kohta. Sanonpahan nyt vaan, että ahdistaa, kun en ole varma, millä maksan toukokuun vuokran. Puhumattakaan kesäkuun vuok... tosiaan, ei puhuta siitä. Tämä on vain liian vaikeaa minulle.

Tuo 760,61 euroa oli muuten sitten bruttosumma, siitä menee verot vielä.

11 kommenttia:

Blogger PA kirjoitti...

Juuri tuon takia kannattaa ryhtyä vaihto-opiskelijaksi: olut on halvempaa ja niukalti korotettuun opintotukeen saa vielä stipendin päälle.

Tässä saksalaiskoulussa opiskelu muuten muuttuu maksulliseksi vuoden päästä. 500 euroa lukukausi, ja täällähän opiskelijat saavat vain lainaa.

1:38 ip.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

*kiertkaart* Minäpä raotan työttömyyden salaperäistä verhoa kertomalla miten olen tässä kuussa saanut rahaa: työmarkkinatuki 376e, asumistuki 246,85e, sosku 196,65e, yhteensä siis 819,5 euroa. Työmarkkinatuen maksu ei tosin mene ihan tasan kuukauden sykleissä mutta tämä olikin vain esimerkki.

Tästä sitten se 500e samantien vuokranmaksuun. Aika vähän siitäkin silti jää mutta olen kannustinloukussa!

3:13 ip.  
Blogger vinkulisko kirjoitti...

hmmm... minuakin huolestuttaa suuresti toukokuun vuokra. koska olen tämän vuoden puolella kieltäytynyt menemästä töihin, on se opintolainakin jo loppu. ja joo, en maksa omaa puhelinlaskuani (muut laskut kyllä) ja nyt kun en enää näe kunnolla, on varmaan käytävä äidin kanssa näkökykyostoksilla. Ilman äitiä en jaksaisi... jos ei olisi äitiä, niin tuskin minä olisin päässyt opiskelemaankaan, pääsykokeisiin lukeminen samalla kun käy töissä on nimittäin syvältä

3:37 ip.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Ja sitä lainaa on vähän paha laskea tuloiksi, mitä tuloa se nyt on jos joutuu maksamaan takaisin myöhemmin. Penseää. :(

4:37 ip.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Jossei jaksa käydä töissä eikä vanhemmiltakaan apua löydy, niin eiköhän sitten ole parasta "nöyrtyä" ja asua siellä Koivukylässä muutama vuosi. Mutta jos pitää saada keskustakämppä ja latte päivässä jne. niin siihen ei 760 euroa tietenkään riitä.

10:23 ip.  
Blogger Eräs Saara kirjoitti...

Älä nyt marise siinä.

11:50 ip.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Sen lisäksi että kuvasit minut turhan osuvasti ensimmäisessä kappaleessa, hihkaisen minäkin työttömyyden saloista:

Työmarkkinatuki on sen 23.50e päivässä, ja minä ainakaan sossusta enää mä mitään saa (enkä kyllä haluaisikaan saada, on se sen verran kauheaa kuukausittaista paperisotaa). Mein yhteinen asumistuki on 434 euron vuokrasta 289e. Eli vuokraa maksetaan 72.5e molemmat.

Eli kyllä, työttömänä oleminen on kannattavampaa. Varsinkin jos vielä menee kivalle työkkärin kurssille - sitten tuon 23 euron lisäksi saa 8e päivässä ylläpitokorvausta VEROTTOMANA. On aika bileet tulossa mullekin ens viikolla. 8)

Opiskeluaikoinani sain tietty vähemmän rahaa, saatiinhan me silloin asumistukea (Einolle) että asumislisää (mulle). Meitsin opintoraha oli joku 215e (amis!) + se asumislisä. Rahaa jäi vuokranmaksun jälkeen joku 70e.

11:43 ap.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

ninest123 09.14
louis vuitton, michael kors, longchamp outlet, louis vuitton outlet, michael kors outlet, prada handbags, ugg boots, ugg boots, burberry, tory burch outlet, michael kors outlet, burberry outlet online, nike free, nike air max, longchamp outlet, christian louboutin outlet, oakley sunglasses, michael kors outlet, uggs on sale, replica watches, ugg boots, prada outlet, longchamp, louis vuitton outlet, gucci outlet, louis vuitton, nike outlet, michael kors outlet, nike air max, tiffany and co, oakley sunglasses, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, michael kors outlet, tiffany jewelry, polo ralph lauren outlet, louboutin shoes, louis vuitton, jordan shoes, louboutin outlet, ray ban sunglasses, ugg boots, louboutin, polo ralph lauren outlet

4:17 ap.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

louboutin pas cher, true religion outlet, coach outlet, coach outlet, true religion jeans, kate spade outlet, vanessa bruno, timberland, michael kors, kate spade handbags, ray ban pas cher, air force, nike blazer, lacoste pas cher, longchamp pas cher, michael kors, ray ban uk, nike free, coach factory outlet, michael kors, air jordan pas cher, hermes, burberry, north face, ralph lauren pas cher, coach purses, tn pas cher, true religion jeans, hollister, true religion jeans, oakley pas cher, air max, chanel handbags, nike roshe run, new balance pas cher, nike air max, lululemon, hollister pas cher, sac longchamp, vans pas cher, michael kors, converse pas cher, sac guess, north face, hogan

4:18 ap.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

chi flat iron, nfl jerseys, north face outlet, abercrombie and fitch, mac cosmetics, north face outlet, herve leger, ralph lauren uk, bottega veneta, soccer jerseys, jimmy choo shoes, asics running shoes, beats by dre, mulberry, ghd, celine handbags, nike roshe, insanity workout, instyler, baseball bats, p90x workout, wedding dresses, vans shoes, nike roshe, lululemon, hollister, nike air max, longchamp, nike huarache, nike air max, giuseppe zanotti, babyliss, valentino shoes, nike free run uk, reebok shoes, ferragamo shoes, abercrombie and fitch, birkin bag, mcm handbags, nike air max, hollister, new balance, soccer shoes, mont blanc, nike trainers

4:20 ap.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

pandora charms, coach outlet, louis vuitton, converse, lancel, ugg boots uk, links of london, karen millen, toms shoes, swarovski crystal, juicy couture outlet, louis vuitton, ralph lauren, nike air max, converse outlet, wedding dresses, michael kors outlet, michael kors outlet online, hollister, louis vuitton, ugg,uggs,uggs canada, pandora charms, replica watches, oakley, pandora jewelry, gucci, swarovski, bottes ugg, marc jacobs, pandora jewelry, louboutin, supra shoes, timberland boots, montre pas cher, louis vuitton, thomas sabo, juicy couture outlet, vans, ugg pas cher, ugg,ugg australia,ugg italia, doke gabbana outlet, michael kors handbags, ray ban, sac louis vuitton pas cher, hollister, iphone 6 cases
ninest123 09.14

4:25 ap.  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu