29.7.08

Pyörin sittenkin

Minulta kysyttiin hiljattain, onko Helsingissä pyöräily oikeasti niin vaikeaa kuin Helsingin Sanomien keskusteluissa väitetään. Mikäänhän ei ole oikeasti niin vaikeaa kuin Helsingin Sanomien keskusteluissa väitetään. Yritettyäni kesän aikana muutamaan otteeseen pyöräillä Tampereella, olen tullut siihen tulokseen, että muutamasta oleellisesta pyörätiepuutoksesta huolimatta Helsingissä pyöräily on suorastaan leppoisaa. Turussa pyöräteitä on vähän huonommin, mutta ainakaan pyöräilijöitä ei yleisesti pidetä sietämättömänä maansaastana, joten mukavastihan siellä rullailee.

Tampereella pyöräilijöihin suhtaudutaan harvinaisen vihamielisesti, ja olen saanut muutamia vähemmän hyväksyviä katseita Helsingissäkin pyöräillessäni inhottavasti jalkakäytävällä. Autokoulua käymättömänä liikennesäännöt eivät ole vahvinta osaamisaluettani, enkä nössönä uskaltaudu liikenteen sekaan kovin helposti esimerkiksi Hämeentiellä, koska en halua kuolla näin nuorena. En sentään ole fillarini kanssa tunkemassa kaikista kapeimmille kävelyteille. Tampereen ja Helsingin välisenä erona mainittakoon, että kukaan ei ole yrittänyt vielä kaataa kumoon tai työntää bussin alle.

Pyöräillessä korostuu se, miten useimmat kävelijät tuntuvat liikkuvan unissaan tai kännissä. Mannerheimintiellä, joka on sinänsä hyvin pyöräily-ystävällinen katu, olen joutunut pariin otteeseen soittamaan pyörän kelloa liikennevaloista suoraan vastaan kävelevälle läpäisemättömälle ihmismuurille. (Itse kun pitäisin kelloa tarpeellisena lähinnä takaa lähestyttäessä.) Toisena ääripäänä ovat pyöräkammoiset, jotka hyppäävät liioitellut kolme metriä sivuun kauhistuneen näköisenä tullessani pyörällä vastaan, tai vielä huvittavammin alkavat paniikissa hypellä ees taas kuin päättömät kanat. Mikä teitä oikein vaivaa?

Kävelijöille ja pyöräilijöille on pääsääntöisesti tilaa kantakaupungin alueella ihan mukavasti, mutta miksi helvetissä tietyillä kaduilla on kymmenen metrin välein kevyen liikenteen väylälle parkkeerattuja autoja? Opetelkaa kävelemään. En minäkään tule lukitsemaan pyörääni keskelle teidän autoteitänne, vielä.

Tuli nimittäin tästä jutusta mieleeni.

11 kommenttia:

Blogger Sun äitis kirjoitti...

Turussa en ole pyöräillyt, Helsingissä ja Tampereella kyllä. Paras kokemani pyöräilykaupunki on kuitenkin Rauma. Kun aikoinaan muutimme Raumalle (tammikuussa 1981), minun teki lähtemättömän vaikutuksen se, että pyörätiet aurattiin ensin ja sitten vasta aurattiin kadut!

9:28 ip.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Itse asiassa Mansen kävelyteille on maalattu n. metrin leveät pyörä"kaistat" joilla sopii sotkea. En oo vielä varma että mitä mieltä olen niistä. Tänään näin kaksi mammaa kera lastenvaunujen jotka olivat ymmärtäneet noiden kaistojen olevan myös lastenvaunuja varten... huargh.

-orfus

9:38 ip.  
Blogger Jazmanaut kirjoitti...

Voi kuulkaas Oulu on pyöräilijöiden paratiisi.
Pyöräteitä on jokapaikkaan ja maasto on niin aakeeta, että.

10:18 ip.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Lasipalatsin ja Foorumin edessä meno tökkää joka jumalan aamu. Vastaan lahnustaa ties mitä matkalaukun vetäjää ja hoomoilasta, jotka eivät ole ihan vielä hoksanneet, että pyörätien viereen on varattu valtavan leveä kulkuväylä kävelijöille.

Kai se sitten on reilua, että kävelijät torspoilevat pyöräväylillä ja pyöräilijät puikkivat kävelyteillä.

5:03 ip.  
Blogger Jazmanaut kirjoitti...

Siihen lasipalatsin eteenhän on pantu oikein semmonen ravintolakarsina ihmisille, etteivät jumittuisi pyörimään pyörätielle tielle.

2:46 ap.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Oulun pyöräteistä en ole koskaan kuullut pahaa sanaa. Kyllä Helsingissäkin voi pyöräillä jos on vain pokkaa, eli uskaltautuu autoteille. Itse nautiskelen keskuspuiston pyöräteistä joilla voin haistella metsää ja kuunnella lintujen laulua työmatkoilla.

10:36 ip.  
Blogger Tiina kirjoitti...

Se on Hämeenkatu, mikäli puhut siitä Tampereella olevasta kadusta.
Joo, pyöräily ei siellä kyllä toimi. Ei mitenkään. Sille olisi keksittävä jotain radikaalia, että se alkaisi toimia.
Mutta täällä kyllä pyöräilijät suhtautuvat jalankulkijoihin ihan yhtä vihamielisesti kuin jalankulkijat pyöräilijöihin, jos nyt tälleen yleistetään.

8:57 ap.  
Blogger Eräs Saara kirjoitti...

Ei, kun puhun siitä Helsingissä olevasta vitun pitkästä, joka on Hämeentie. Vaikka en mikä Hämeenkadullakaan liikenteen seassa tohtisi pyöräillä.

1:02 ip.  
Anonymous Kruksi kirjoitti...

Oletko ihan varma, että olet pyöräillyt Turussa? Siis Suomen Turussa, täällä länsirannikolla? Omista henk.koht. kokemuksistani päätellen voisin nimittäin vannoa ettei maailmasta löydy toista yhtä helppoa tapaa päästä hengestään kuin napata se pyöräraiska kainaloonsa ja lähteä sotkemaan täkäläisten mielipuolisten ja murhanhimoisten suhareiden keskelle.

Nimim. "Useampaan otteeseen lähellä kuolemaa" ja "Turkulaiset on hulluja!"

12:35 ip.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

lunette ray ban pas cher, coach outlet, north face uk, hollister uk, hogan sito ufficiale, michael kors outlet online, ray ban uk, new balance, converse, michael kors, true religion jeans, nike roshe run pas cher, chanel handbags, michael kors, nike tn pas cher, nike air max pas cher, coach outlet, true religion outlet, true religion outlet, louboutin pas cher, kate spade, timberland pas cher, burberry pas cher, longchamp soldes, michael kors uk, sac guess pas cher, hermes pas cher, polo lacoste pas cher, longchamp pas cher, north face pas cher, jordan pas cher, abercrombie and fitch, lululemon outlet, nike blazer pas cher, ralph lauren pas cher, coach outlet store online, vans pas cher, vanessa bruno pas cher, kate spade outlet, lunette oakley pas cher, coach purses, nike air force, true religion outlet, nike free pas cher, nike air max

8:54 ap.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

hermes handbags, valentino shoes, ghd hair, asics running shoes, nike air max uk, jimmy choo outlet, longchamp uk, nike free, lululemon outlet, mac cosmetics, giuseppe zanotti, insanity workout, softball bats, herve leger, beats by dre, bottega veneta, p90x workout, wedding dresses, mont blanc, hollister clothing, new balance shoes, nike air max uk, abercrombie and fitch UK, nike roshe run, abercrombie and fitch, nike trainers uk, salvatore ferragamo, nike air huarache, instyler ionic styler, north face outlet, reebok outlet, chi flat iron, babyliss pro, celine handbags, nike roshe uk, soccer jerseys, polo ralph lauren uk, soccer shoes, nfl jerseys, north face outlet, abercrombie, vans outlet, nike air max, mcm handbags, mulberry uk

8:57 ap.  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu