31.1.07

Tutkimuksemme naislaulun nykytilasta

Minun on nyt tunnustettava, että olen seurannut Idolsia jonkin verran viime aikoina. Saatan olla Suomen ainoa henkilö, joka pitää ko. kykykilpailun katselemisesta vasta siinä vaiheessa, kun itsestään liian suuria luulevat kyvyttömät häviäjät on karsittu pois.

Myötähäpeäkynnykseni on niin alhainen, että alkukarsintoja katsoessa on laitettava televisiota välillä kiinni tai äänettömälle ja juostava toisinaan eteiseen ja rallateltava itsekseen jotain, ettei kuule niin hyvin kokelaiden karmeaa ääntelyä. Myös eittämättömän hellyyttävä tapani katsella kauhuelokuvien pelottavia kohtauksia sormieni lomasta nostaa päätään Idolsin alkukarsintoja seuratessani.

Ensimmäisen Idols-kauden suosikkini oli suunnilleen kilpailun puolesta välistä lähtien Hanna Pakarinen. Harmi, että jotkut Suomen musiikkimaailman suuret nimet ovat tehneet Pakariselle huonoja biisejä, joissa hänen oikeasti miellyttävä ja persoonallinen äänensä kuulostaa ihan samalta kuin kaikkien muidenkin tusinapoppareiden. Se siitä.

Toistaiseksi tämän vuoden suosikkini ovat ne kaksi rokkarikaveria, joista toinen on setämäinen ja parrakas ja toinen näyttää vähän kitukasvuiselta Jonne Aaronilta ilman meikkiä. Ovat lutusia. Lisäksi ylimääräisenä kuriositeettina kilpailemassa on (käsittääkseni edelleen) yksi omasta mielestäni hämmentävän paljon minun näköiseni - vaikkakin rumempi - tyttöshenkilö, joka on lähinnä vollottanut vuolaasti aina, kun olen ohjelmaa katsellut.

Tämän alustuksen jälkeen haluaisinkin palavasti ilmaista mielipiteeni laulamisesta ja lauluäänistä noin yleisesti. Muutamaakin Idols-jaksoa katsellessani olen ollut hämmentynyt siitä, miten paljon miellyttävämpää keskimäärin on kuunnella miespuolisten esiintyjien laulua. Olen hiljattain tullut siihen tulokseen, että tämä johtuu naiskokelaiden käsittämättömän ärsyttävästä tavasta kiekua kimeästi aina kun siihen on tilaisuus.

Ei kaiketi ole kiistäminen, etteikö esimerkiksi Christina Aguilera olisi teknisesti hyvä laulaja. (Voi toki olla, että jonku mielestä olisikin kiistäminen, mutta en ole tarpeeksi perehtynyt esittääkseni mitään huippuhyviä argumentteja suuntaan tai toiseen.) En kuitenkaan siedä hetkeäkään hyviä(kään) laulajia, joilla tuntuu olevan hillitön tarve todistella osaamistaan joka käänteessä venyttämällä joka nuottia ja ad-libbaamalla siinä määrin, että kuuntelijan tekee mieli tunkea äänirauta silmänsä kautta aivoihin.

Minusta on typerää ja suorastaan moukkamaista se, että joku on vaivalla laulajalle kirjoittanut kauniin melodian ja sitten sitä pitää muokata tunnistamattomaksi kiljumalla joka kohdassa jotain ylimääräistä niin, että silmät pullistuvat päästä ja silikonitissit räjähtävät. Väärin!

Tutkittuani asiaa olen tullut siihen tulokseen, että miehillä on tällaiseen ylimääräiseen kiekumiseen ja rallatteluun vähemmän taipumusta kuin naisilla. Miehilläkin kieltämättä on toisinaan tapana laulaa kimeähkösti, mutta se ei yleensä ole yhtä ikkunalaseja ja korvia särkevän kuuloista tuskaisan kimeää ulinaa kuin naisten vastaava. Minusta se naisten ulina kuulostaa aina niin tuskalliselta, että tekee pahaa kuunnellakin. Niin kuin olisi äänen muodostaminen jotenkin kohtuuttoman vaikeaa. Tasa-arvon nimissä pitänee kuitenkin sanoa, että vastaavanlaisia tunteita herää joidenkin miestenkin laulua kuunnellessa, jos kovasti pinnistelyksi menee.

Silloin joskus ennen vanhaan oli mahtavan hienoja Jazz-laulajattaria, jotka malttoivat hienostuneesti osoittaa paremmuutensa laulamalla ihan vaan hyvin ja kauniisti, sen kummemmin kiekumatta ylimääräisiä. Ylimääräisessä kiekumisessa onkin juuri se ärsyttävä piirre, että se on jotenkin hyvin mautonta ja itsetarkoituksellista diivailua, joka ei ainakaan minusta tuo esitettyyn musiikkikappaleeseen mitään lisäarvoa. Tekisi mieli lyödä Christina Aguileraa tiiliskivellä naamaan joka kerta, kun kuulen Ain't No Other Man -kappaleen alun.

Noin muuten minusta naisten pitäisi karjahdella, kiljahdella, huutaa ja rääkyä musiikissa enemmän, mutta mokomaa kieuntaa en kestä hetkeäkään. Ulvoa saa, jos sen tekee samaan tapaan kuin esimerkiksi Tori Amos ja kimittäminenkin on ihan paikallaan, jos sattuu olemaan Kate Bush. Oma - eikä lainkaan nöyrä - mielipiteeni on se, että kannattaa kuunnella Yeah Yeah Yeahsia, koska niillä on sellainen naisvokalisti kuin kuuluukin olla, ja jos noin muuten ei pidä ko. yhtyeestä, ei selvästi ymmärrä elämästä mitään. (Merkinnän alkuperäinen tarkoitus ei varsinaisesti ollut hehkuttaa ko. yhtyettä, mutta en ilmeisesti kykene välttämään sitä nykyään.)

12 kommenttia:

Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Piti vaan sanoa, että testaa Yma Sumac ja Diamanda Galas, mutta kommenttini katosi turhien kommenttien taivaaseen.

11:03 ap.  
Blogger Eräs Saara kirjoitti...

On minulla hyllyssä yksi levy Diamanda Galasia. Jätin sen kerran vahingossa soimaan, kun menin päiväunille ja näin hyvin häiritsevän painajaisen. Eräs lukioaikainen tuttuni oli kerran nähnyt eroottisen painajaisen Diamanda Galasista, jossa "sen reidet oli jonkinlainen ruuvipuristin". Tämä suositus ei kuitenkaan varsinaisesti rohkaise minua kokeilemaan tuota toistakaan mainittua artistia. Ehkä joskus.

1:06 ip.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Jos olen oikein huomannut, Idolsissa ei pahemmin transponoida kappaleita laulajan äänialueelle sopivaksi. Aina kun kuvaan on kesken biisin vaihdettu toinen laulaja, korkeus on ollut täsmälleen sama. Tämä aiheuttaa varmasti monelle Idolsin naislaulajalle tahatonta kimittämistä, kun on vain pakko yrittää vinkua biisi alkuperäiskorkeudelta.

Tosin tämän huomion tein yhden katselukerran perusteella, joten voi olla, ettei näin yleensä ole.

5:58 ip.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Joo, Galas on minunkin makuuni vähän turhan outo, joskin sillä on timantti etunimi. Yma Sumac sen sijaan on hämmentävyydessään hieno artisti: kuulemma ihan oikea inkaprinsessa, joka laulaa mm. mamboa, ja jonka ääniala on Wikipedian mukaan "well over three octaves". Kelatkaa sitä, se kiljuminen on jo kunnioitettavaa. Ja oikeastaan ihan miellyttävän kuuloistakin, kun siihen asennoituu oikein.

6:46 ip.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Pilaan nyt ainutlaatuisuutesi Idols-alkukarsintojen katsomattomuudessa; määkään en voi. Ihan kamalaa kuunnella sitä epävireistä jollotusta, ihan varmasti itsekin laulaisin just siten ja voi että hävettää ihan hirveästi ajatuskin. Ja hävettää niiden kaikkien puolesta.

Joskin viime jaksokin meni sivu silmien sen koko ajan jatkuneen Tervomaan biisin pahoinpitelyn takia. Ehkä nyt torstaina jo kykenen katsomaan koko jakson.

1:19 ap.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Ootko seurannut American Idolsia? Siinä ois aivoihin tungettavalle ääniraudalle töitä. "Olen hyvä laulaja, koska osaan tehdä äänellä tällaisia erilaisia juttuja! Emme ole säveltäjän kanssa väleissä!"

4:58 ip.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Suomen Idols jaa talta kaudelta sattuneesta syysta nakematta, mutta juuri tassa viime viikolla alkoi USAn Idolsin etsinta taas. Ja taytyy sanoa, etta hyvin tutulta kuulosti tuo sinun luonnehdinta naislaulannasta, taitaa olla yleismaailmallinen tapa.

Taalla peralla sitten viela nama yrittajat vain pukeutuvatkin saadakseen huomiota, eilen nahtiin mm. yksi laulava banaani ja yksi lehminainen jolla oli lehma jalkojensa valissa, auts! Tahan ei ole tietaakseni viela Suomessa alennuttu.

7:33 ip.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

"Lisäksi ylimääräisenä kuriositeettina kilpailemassa on (käsittääkseni edelleen) yksi omasta mielestäni hämmentävän paljon minun näköiseni - vaikkakin rumempi - tyttöshenkilö, joka on lähinnä vollottanut vuolaasti aina, kun olen ohjelmaa katsellut"

Se tsiksi on kyllä hemmetin pelottavan paljon sun näköinen. Ihmettelen sitä joka jakson aikana.

Mä en myöskään jaksa "Ain't No Other Man":ia, se vois olla peräti ihan hyvä biisi jos _koko_ajan_ ei pädettäis iillä kovaa ja korkealta vedetyiltä yeayeayeayeayeaaaaaaahhh!-osuuksilla. Häiritsevää kailotusta, Beoyonce sentään käyttää tota tehokeinoa inasen paremmin ja B:llä on muutenkin miellyttävämpi ääni.

10:43 ap.  
Blogger Eräs Saara kirjoitti...

Starcku, toivottavasti olet kanssain yhtä mieltä siitä, että se mimmi on rumempi! Tai en puhu sulle enää. Ikinä.

3:12 ip.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Diamanda onkin paras. Ja Nina Hagen, se osaa kiljua neljässä oktaavissa, kuulemma.
-minh-

12:59 ap.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

chi flat iron, nfl jerseys, north face outlet, abercrombie and fitch, mac cosmetics, north face outlet, herve leger, ralph lauren uk, bottega veneta, soccer jerseys, jimmy choo shoes, asics running shoes, beats by dre, mulberry, ghd, celine handbags, nike roshe, insanity workout, instyler, baseball bats, p90x workout, wedding dresses, vans shoes, nike roshe, lululemon, hollister, nike air max, longchamp, nike huarache, nike air max, giuseppe zanotti, babyliss, valentino shoes, nike free run uk, reebok shoes, ferragamo shoes, abercrombie and fitch, birkin bag, mcm handbags, nike air max, hollister, new balance, soccer shoes, mont blanc, nike trainers

4:35 ap.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

pandora charms, coach outlet, louis vuitton, converse, lancel, ugg boots uk, links of london, karen millen, toms shoes, swarovski crystal, juicy couture outlet, louis vuitton, ralph lauren, nike air max, converse outlet, wedding dresses, michael kors outlet, michael kors outlet online, hollister, louis vuitton, ugg,uggs,uggs canada, pandora charms, replica watches, oakley, pandora jewelry, gucci, swarovski, bottes ugg, marc jacobs, pandora jewelry, louboutin, supra shoes, timberland boots, montre pas cher, louis vuitton, thomas sabo, juicy couture outlet, vans, ugg pas cher, ugg,ugg australia,ugg italia, doke gabbana outlet, michael kors handbags, ray ban, sac louis vuitton pas cher, hollister, iphone 6 cases
ninest123 09.14

4:36 ap.  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu