29.9.06

Mitä se mulle kuuluu mitä mä teen

Epämääräisten tekijöiden myötävaikutuksesta jouduin eilen katselemaan MTV3.doc-dokumenttisarjan ohjelmaa Pahuuden siemen. Se oli todella huono! Olen aiemmin katsonut kaksi kertaa ko. dokumenttisarjan esityksiä ja molemmilla kerroilla puolet ohjelmasta on ollut kuvaa siitä, miten synkeä hahmo kävelee sateessa panhuilumusiikin säestyksellä - tai jotain vastaavaa sentimentaalista paskaa.

Hämmentävästi tässä dokumentissa tekijät eivät tuntuneet olevan ainoita idiootteja, vaan myös haastatellut asiantuntijat puhuivat tyhmyyksiä. (Olivat toisaalta saksalaisia, joten tämä ei sinänsä yllätä.) Koko dokumentin ydinajatus tuntui olevan se, että oikeasti ihminen ei tee, mitä haluaisi tehdä, vaan hän tekee niin kuin hänen aivonsa häntä käskevät tekemään. Missä nämä henkilöt ovat itse sillä aikaa, kun heidän aivonsa tekevät päätöksiä heidän puolestaan?

Dokumentissa ei puhuttu alitajuisista asioista, eikä millään tavalla korostettu sitä, että kun ihminen luulee tekevänsä tietoisen valinnan, hänen aivossaan tapahtuu paljon tiedostamattomia asioita, jotka tiedostamattomasti vaikuttavat tiedostettuun valintaan - tai jotain tämän suuntaista. Ei. Suuri uutinen oli siis se, että aivot ohjaavat toimintaamme. Whoa!

Lisäksi ohjelmassa oli useita pienempiä ongelmia, kuten se, että suurimman osan ajasta dokumentissa esiteltiin tutkimusta, jossa tutkittiin väkivaltarikollisten aivojen poikkeavuuksia. Ohjelmassa kuitenkin puhuttiin myös lääketieteen historiasta, jossa kaikenlaisten rikollisten kallon muotoja tutkittiin, jotta löydettäisiin poikkeavuuksia. Tämän jälkeen sitten uudestakin tutkimuksesta puhuttaessa käytettiin termiä "rikollinen". Itse näkisin asian niin, että on vähän eri asia hakkaako mummon tohjoksi vaahtosammuttimella vai vetääkö firman tililtä välistä muutamia tonneja.

(En uskaltaisi mennä väittämään että aivojen fysiologia on lähtökohtaisesti perillä yhteiskunnassa kulloinkin vallitsevista moraalikäsityksistä ja laeista, kun taas perusteettoman väkivaltaisen käyttäytymisen voidaan kai katsoa olevan yhteiskunnallisista oloista riippumatta merkittävää noin niin kuin laumaeläimen näkökulmasta. Mistä lie otsalohkon alikehittyneestä empatiakeskuksesta puhuivat dokumentissa. Se ei ollut minusta edes uusi juttu, mutta ilmeisesti saksalaisten mielestä oli.)

En ymmärrä miksi vaivaudun edes kommentoimaan tällaista nykyisenlaisen TV:stä tulevien dokumenttien yleisen alennustilan huomioon ottaen. Ehkä siksi, että minusta on pohjattoman huvittavaa ajatella, että joku abstrakti minuuteni killuu missä lie astraalitilassa sillä aikaa kun aivoni tekevät päätöksiä, ilman että voin vaikuttaa itse asiaan mitenkään! Kehtaavatkin!

8 kommenttia:

Blogger Ana kirjoitti...

Olihan siinä aika, öö, käänteentekeviä oivalluksia. Niinku että vapaa tahto on ihan vain harhaa, notta jos aivot sanoo, että vittu nyt tapat tuon mummon tuosta kuleksimasta, niin sitten ei voi enää valita, tapatko vai et.
Meinaan oispa aika harvennus käynyt yhen jos toisen tontilla, jos näin olis.

Mutta hei: tään kikkareen jälkeen alkoi se leffa joka kannattikin katsoa :)

3:11 ip.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

4D- ja MTV3.doc-hupailujen laatu tuntuu jatkuvasti laskevan vain alemmas ja alemmas, mikä on sinänsä melko erikoistakin, sillä kuvittelisi jonkinlaisen pohjan löytyneen jo hyvän aikaa sitten. Onneksi Yle sentään lähettää edelleen maanmainioita Prisma-dokumenttejaan.

3:54 ip.  
Blogger vinkulisko kirjoitti...

"Niinku että vapaa tahto on ihan vain harhaa, notta jos aivot sanoo, että vittu nyt tapat tuon mummon tuosta kuleksimasta, niin sitten ei voi enää valita, tapatko vai et."
kuulosta ihan joltain spinozanaikaiselta mullistavalta ajatukselta. mutta enpä ole onneksi mitään tämmöisiä dokumentteja nähnyt.

12:16 ap.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Voi Saara, Saara.. Eikö sulle ole koskaan kerrottu Xenusta ja thetaneista?-)

12:58 ap.  
Blogger kervå kirjoitti...

Kuka on the Tane?!

9:48 ap.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

ninest123 09.14
louis vuitton, michael kors, longchamp outlet, louis vuitton outlet, michael kors outlet, prada handbags, ugg boots, ugg boots, burberry, tory burch outlet, michael kors outlet, burberry outlet online, nike free, nike air max, longchamp outlet, christian louboutin outlet, oakley sunglasses, michael kors outlet, uggs on sale, replica watches, ugg boots, prada outlet, longchamp, louis vuitton outlet, gucci outlet, louis vuitton, nike outlet, michael kors outlet, nike air max, tiffany and co, oakley sunglasses, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, michael kors outlet, tiffany jewelry, polo ralph lauren outlet, louboutin shoes, louis vuitton, jordan shoes, louboutin outlet, ray ban sunglasses, ugg boots, louboutin, polo ralph lauren outlet

4:32 ap.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

louboutin pas cher, true religion outlet, coach outlet, coach outlet, true religion jeans, kate spade outlet, vanessa bruno, timberland, michael kors, kate spade handbags, ray ban pas cher, air force, nike blazer, lacoste pas cher, longchamp pas cher, michael kors, ray ban uk, nike free, coach factory outlet, michael kors, air jordan pas cher, hermes, burberry, north face, ralph lauren pas cher, coach purses, tn pas cher, true religion jeans, hollister, true religion jeans, oakley pas cher, air max, chanel handbags, nike roshe run, new balance pas cher, nike air max, lululemon, hollister pas cher, sac longchamp, vans pas cher, michael kors, converse pas cher, sac guess, north face, hogan

4:33 ap.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

chi flat iron, nfl jerseys, north face outlet, abercrombie and fitch, mac cosmetics, north face outlet, herve leger, ralph lauren uk, bottega veneta, soccer jerseys, jimmy choo shoes, asics running shoes, beats by dre, mulberry, ghd, celine handbags, nike roshe, insanity workout, instyler, baseball bats, p90x workout, wedding dresses, vans shoes, nike roshe, lululemon, hollister, nike air max, longchamp, nike huarache, nike air max, giuseppe zanotti, babyliss, valentino shoes, nike free run uk, reebok shoes, ferragamo shoes, abercrombie and fitch, birkin bag, mcm handbags, nike air max, hollister, new balance, soccer shoes, mont blanc, nike trainers

4:34 ap.  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu