19.8.07

Kaikkeen tyytymätön nykyajan nuori kommentoi viikonlopun televisiotarjontaa

Nythän on käynyt niin, että olen viettänyt koko viikonloppuni leppoisan arjen merkeissä, internetin ulottumattomissa televisiota katsellen ja viikkoliitteen sanaristikkoa ratkoen. (Perkele, että on muuten vaikea! Riki vai Repe? Sanokaas se!) Tai siis ainakaan mikään muu osa viikonlopustani ei varmasti kuulu teille.

Ensinnäkin katsoin Avaran luonnon, koska se aina pitää katsoa, koska se on hyvä ja rauhoittaa sielua. Avarassa luonnossa oli kuubalaisia rapuja, jotka ilmeisesti vaelsivat merelle. (Luulen niin, harhauduin hetkeksi miettimään mikä 11-kirjaiminen sana on synonyymi haihattelijalle.) Ravut käpöttelivät autotien yli - koska kaikille eliölajeille ei ole luotu taikka suotu suuria poimuttuneita aivoja, kuten meille luomakunnan kruunuille - ja räsähtelivät sitten autonrenkaiden alla niin että roiskui vaan. Jotkut ravuista jäivät vieläpä syömään kuolleita lajitovereita, mikä siis oli vähän ällöö.

Mutta jäisin minäkin varmasti auton alle, jos kävelisin sivuttain. Vähänpä on järkeä siinä.

Sitten! Katselin Live Earth -taltiointia tai oikeammin viereisessä huoneessa laitettiin sen ohjelman volyymi niin kovalle, etten voinut enää olla piittaamatta pauhusta. Enrique Iglesias keikutteli takapuoltaan lavalla ja esitti (huom. ei laulanut) hittinsä Bailamos.

Siis minähän olen kuullut sen netissä olevan nauhoitteen, jossa Enrique rääkyy mikrofoniin mitä sattuu taustojen päälle. Siis se mikä kuulostaa aivan kamalalta. Pitääkö minun kaivaa se linkki jostain? No tuossa. Minä nyt sitten ajattelin tuosta, että kerrankos sitä sattuu, ettei kuule kunnolla mitä laulaa ja on vähän hengästynyt kaikesta siitä takapuolen keikuttelusta ja huutelee mikrofoniin vahingossa mitä sattuu. Live Earthia katsellessa sitten tajusin, että hitto vieköön, tässä meillä on miljoonia levyjä myynyt maailmantähti, joka ei oikeasti osaa laulaa vaikka kirveellä uhattaisiin kaula katkoa (ja pitäisi uhatakin!). Jos on noin huono, niin kannattaakin kyllä laittaa se mikrofoni pois päältä ja huulisynkata* koko biisi ihan suosiolla.

Miten tyhmiä ihmiset ovat, kun ilmeisesti kaikille ei ole täysin ilmiselvää se, ettei tyyppi laula puoliakaan kappaleista keikalla, vaan tyytyy siihen perseenvetkutukseen ja satunnaiseen huuteluun. Tosin hyvä niin, koska aina kun se yrittää laulaa, lopputulos on järkyttävä. Siis minähän en edes sen Bailamoksen ja tämän toisen Rhythm Divine -hitin perusteella tiennyt, että Enriquella on sellainen ääni kuin Live Earthista paljastui. Olen aina luullut, että se on yksi niistä hyvien taustalaulajien äänistä, mutta fiksuna henkilönä onkin tuottaja peittänyt Enriiken johonkin jylyn alle. Mikä maailmaa vaivaa? Miksi tämä menee läpi? Missä on oikeus!

Sori nyt vaan, että tämä oli minulle ihan uusi juttu, mutta kun en minä ole katsonut koskaan aiheelliseksi katsoa mitään Enrique Iglesiaksen "live"-esiintymisiä. Jestas miten hirveää paskaa.

Sitten televisiosta tuli Amistad, joka oli ihan hyvä elokuva sellaisella amerikkalaisesti ylikorostetun siirappisella tavalla ja joku ihan kiinnostava puheohjelma. Tultakoon siis kaikkiaan siihen lopputulokseen, että Enriquen pitäisi ruveta ammattimaiseksi perseenketkuttajaksi, eikä kuvitella olevansa laulaja ja rapujen pitäisi oppia katsomaan mihin kävelevät, jos kerran meinaavat vaeltaa merelle vähän väliä.

Tämänkin maailman epäkohtia hengästyttävän älykkäällä tavalla ruotivan kirjoituksen teille tarjosi Erään Saaran tutkimukset

*) Onko lip-syncingille jotain oikeasti suomenkielistä termiä muka?

11 kommenttia:

Blogger kervå kirjoitti...

"Onko lip-syncingille jotain oikeasti suomenkielistä termiä muka?"

Juu. Huulisynkka tarkoittaa äänen (puheen) ja kuvan samanaikaisuutta. Tuolla muualla isossa maailmassa lip-syncing on siirtynyt mediakielessä tarkoittamaan laulun matkimista valmiin musan päälle. Mielestäni oikea termi tässä olisi playback (se on yksiselitteisempi).

"...kannattaakin kyllä laittaa se mikrofoni pois päältä vetää playbackina koko biisi..."

Singback tarkoittaa sitten taas tilannetta, jossa bändi ja muu sälä tulee tallenteelta, mutta solisti/solistit oikeasti laulavat livenä. Näin tapahtuu mm. Euroviisuissa.

Tätä singback-hommaa käytetään siksi, että jos katsojalla on edes ravun kaltaista aivotoimintaa, hän helposti spottaa playbackin, eli juuri laulusta on helppo havaita feikki (epätodellinen fiilis...), mutta taustalla heiluvista hipinrehjakkeista ei aina tiedä mitä ne siellä väsää...

Senpä takia esim. Beats and Styles -yhtyeen olisi kannattanut kohteliaasti kieltäytyä Euroviistukarsinnoista, koska yhtyeen solistilla ei ole kykyä tuottaa säveliä, jotka edes hipaisten kohtaisivat oletetun melodian kanssa.

Selkiskö? Valaisen mielelläni lisääkin :)

8:52 ip.  
Blogger kervå kirjoitti...

prkl! Jäi tosta esimerkistä "ja" pois.

"...kannattaakin kyllä laittaa se mikrofoni pois päältä ja vetää playbackina koko biisi..."

8:53 ip.  
Blogger Eräs Saara kirjoitti...

No olisko sulla sille playbackille jotain suomenkielistä termiä vielä? ;)

Maailman pitäisi kieltäytyä Beats and Styles -yhtyeestä.

9:51 ip.  
Blogger Ana kirjoitti...

Sähän katoitkin ihan eri ohjelmat ku meikä. Mää katoin (tosi mielenkiintoista tulossa, varokaa) sen koiranäyttelyleffan, sit sen steppileffan, sit stand-uppia ja sit häroleffan Birth. Sikäli hyvä saalis että sekä steppaajat että Birth lähtee kyl säilytykseen omaan hyllyyn.

11:15 ip.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Voi tsiisus. Lienen viimeinen ihminen maan päällä, joka ei ole Enriiken kiekumista saanut kuunnella ennen tätä. Olen kyllä kuullut, että tällainen kiekuäänitys on olemassa. Mun päiväni pelastui. Oli se vaan niin hauska.

10:50 ap.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Playbackia minäkin tulin tarjoamaan, koska sitä on Suomessa kautta aikojen käytetty(siis sanaa ja itse toimintaakin välillä) mutta tuo keravalainen ehti ensin. En ole messissä internetissäkään...
-minh-

11:39 ap.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Live Earth oli muutenkin aika piinaava kokemus. Heti ensimmäiseksi piti vaientaa suomenkieliset selostajat vänisemästä 'onko tuo se vai eikö se ole' ja lässyttämästä kaiken pottentiaalisesti mielenkiintoisen päälle. Sitten meinasi hermo palaa kun se Madonnan raivostuttava eteerisen kärisevä instrumentaalipaska piti survaista joka väliin about kahden minuutin välein.

Uskoinpa tosi kybällä että jokainen Hollywood-julkkis välittää ympäristöstään niinku tosi paljon ku niinku ne käyttää sen kahvinsuodattimenkin niinku tosi monta kertaa hei...

Solistit sitten oli suurimmaksi osaksi sitä samaa paskaa kuin ennenkin. Mutta joo, Tom Jones osaa oikeesti laulaa.

Tuskinpa kyseisellä konserttiryppäällä yhtään ilmastonmuutosta estettiin ellei sitten yleisöä laitettu polkemaan polkupyörien dynamoilla virtaa konserttien tuottamiseen. Vielä toimivampaa olis ollu, jos joku esiintyjistä olisi vaan pyytänyt yleisöä olemaan hengittämättä.

9:28 ip.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Lumelaulu on tämän toiminnan oiva ja asianmukainen suomenkielinen nimi.

1:05 ip.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

ninest123 09.14
louis vuitton, michael kors, longchamp outlet, louis vuitton outlet, michael kors outlet, prada handbags, ugg boots, ugg boots, burberry, tory burch outlet, michael kors outlet, burberry outlet online, nike free, nike air max, longchamp outlet, christian louboutin outlet, oakley sunglasses, michael kors outlet, uggs on sale, replica watches, ugg boots, prada outlet, longchamp, louis vuitton outlet, gucci outlet, louis vuitton, nike outlet, michael kors outlet, nike air max, tiffany and co, oakley sunglasses, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, michael kors outlet, tiffany jewelry, polo ralph lauren outlet, louboutin shoes, louis vuitton, jordan shoes, louboutin outlet, ray ban sunglasses, ugg boots, louboutin, polo ralph lauren outlet

4:42 ap.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

chi flat iron, nfl jerseys, north face outlet, abercrombie and fitch, mac cosmetics, north face outlet, herve leger, ralph lauren uk, bottega veneta, soccer jerseys, jimmy choo shoes, asics running shoes, beats by dre, mulberry, ghd, celine handbags, nike roshe, insanity workout, instyler, baseball bats, p90x workout, wedding dresses, vans shoes, nike roshe, lululemon, hollister, nike air max, longchamp, nike huarache, nike air max, giuseppe zanotti, babyliss, valentino shoes, nike free run uk, reebok shoes, ferragamo shoes, abercrombie and fitch, birkin bag, mcm handbags, nike air max, hollister, new balance, soccer shoes, mont blanc, nike trainers

4:43 ap.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

pandora charms, coach outlet, louis vuitton, converse, lancel, ugg boots uk, links of london, karen millen, toms shoes, swarovski crystal, juicy couture outlet, louis vuitton, ralph lauren, nike air max, converse outlet, wedding dresses, michael kors outlet, michael kors outlet online, hollister, louis vuitton, ugg,uggs,uggs canada, pandora charms, replica watches, oakley, pandora jewelry, gucci, swarovski, bottes ugg, marc jacobs, pandora jewelry, louboutin, supra shoes, timberland boots, montre pas cher, louis vuitton, thomas sabo, juicy couture outlet, vans, ugg pas cher, ugg,ugg australia,ugg italia, doke gabbana outlet, michael kors handbags, ray ban, sac louis vuitton pas cher, hollister, iphone 6 cases
ninest123 09.14

4:43 ap.  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu