31.5.06

Vaikeuksien kautta uskomattomiin kielellisiin älynväläyksiin

Vuokraisäntäni, tuo ikuinen optimisti, on sitä mieltä, että tämänpäiväisen talonyhtiön hallitukselle soittelun jälkeen joku ilmestyy saman tien korjaamaan vuotavan kattoni ja/tai yläkerran vuotavan lattian. Asiasta on jo soiteltu useita kertoja niin isännöitsijälle kuin huoltoyhtiöllekin. Ideani tämän suhteen alkavat olla vähissä: en tiedä kenelle seuraavaksi keksisin soittaa ja valittaa aiheesta.

Ajattelin kutsua sisäpihan julkisivuremonttia tekevät venäläiset korjaamaan kattoni. He kun tuijottelevat päivät pitkät betonimyllyä silloin kun eivät istu tupakalla tuijottamassa seinää. Eivät näytä kovin kiireisiltä.

Olen tänään hieman hoitanut asioita. Ainakin se on selvinnyt, että toimeentulotukihakemuksen kasaaminen liitteineen käy työstä. Yritän koota itseni tuhlaamalla illalla lainatun kymmeneuroisen baarissa ja hoitaa asian heti huomenissa. Ellen sitä ennen huku katosta tippuvaan veteen.

Veden tippumisen ääni riipii sieluani, mutta last.fm:n radio soittaa minulle ystävällisesti Led Zeppeliniä ja Velvet Undergroundia. Olen rakastunut tietokoneohjelmaan!

En ole muuten koskaan varsinaisesti ajatellut, että blogini olisi erityisen anonyymi. Kekseliäämmän stalkkerin ei olisi vaikea muutamalla haulla ja/tai klikkauksella saada selville oikeaa nimeäni, mutta tiedättepähän nyt tekin, joita ei kiinnosta.

Stalking-toiminnalle ei ikävä kyllä ole, ainakaan tietääkseni, kattavaa suomenkielistä vastinetta. Vainoaminen kuulostaa vähän liian karulta, kun taas puolestaan seuraaminen ei kuulosta kyllin karulta. Ehdottaisinkin vastineeksi verbiä väinötä, sillä siinä on mukavasti rumia ääkkösiä ja hyvin kiero vivahde. Väärinkäsityksen välttämiseksi väinöämistä harrastavia tulisi kuitenkin kutsua väinön sijasta väinöäjiksi.

Ottaisivatkohan minut töihin kielitoimistoon keksimieni uudissanojen perusteella. Olen kehitellyt mm. seuraavia:

Glitter - Kiimastruusseli (Ala-asteella tahmaista huulikiiltoa kutsuttiin kiimaliimaksi, mikä ehkä täytyy tietää ymmärtääkseen ilmauksen nerokkuuden. Kukin voi tahollaan miettiä, onko sananmuunnoksella "struumakiisseli" jotain tekemistä sanan alkuperän kanssa.)
Gootti - Sykkö (Gooteilla on kuulemma tapana kutsua itseään synkiöiksi, mutta sykkö on ihan oikea vanhahtava murresana, joka tarkoittaa ainakin Eino Railon kirjoittaman Suomen kansan eläinkirjan sanaston mukaan synkkää ja kavalaa olentoa. Kavalia nuo gootit, nimittäin.)

Tähän hätään en muista muita, joista kehtaisin ottaa itselleni kunnian, mutta vielä puuttuu ainakin hyvä ehdotus englannin ignore-verbin vastineeksi. Joku taho voisi varmasti järjestää tästä jonkun virallisen kilpailun. Minä voin järjestää epävirallisen. Paras ehdotus palkitaan virtuaalisella pesäpallomailalla.

Lisäksi samaisesta Eino Railon teoksen sanastosta löytyy muutamia (ehkä joillekin tuttuja) sanoja, jotka mielestäni pitäisi ottaa käyttöön kaikissa murteissa. Ehdoton suosikkini on paarata (riidellä, kiroillen tehdä). Mainioita ovat myös suohkoilija (toimelias puuhailija), piukaista (äkkipikaisesti huudahtaa) sekä prallailla (sulavasti ja kohteliaasti liikehtiä).

21 kommenttia:

Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Soita lakimiehelle! Jos ole opiskelija Pykälän pojat varmaan osaavat peloitella isännöitsijän.

Taloyhtiöllä on velvollisuus ryhtyä viipymättä toimiin tuollaisessa tilanteessa. Minä soittaisin välittömästi päivystävään putkiliikkeeseen ja laittaisin taloyhtiön maksamaan ellei ilmoituksistanne huolimatta asialle ole alettu tehdä mitään.

Meillä oli vesivahinko vuosi sitten ja sen kuivaamiseen ja korjaamiseen meni yli 16 viikkoa. Rakenteet on avattava, vuoto tukittava ja paikat kuivattava.

Asiallisia neuvoja saat myös Asukasliitosta.

1:28 ip.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Isännöitsijät on ihan kuspäitä.

Noista murresanoista tykkään erityisesti piukaista-ilmauksesta. ja lisäksi visto pitäisi ottaa Rovaniemeltä ihan kansalliseen käyttöön, koska se on niin fantastisen kuvaava.
-minh-

1:43 ip.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

PRALLAILLA :D ihania sanoja, ai jee, mahtavia, pakko varmaan opetetella käyttämään noita sulavasti (liikehtien).

1:44 ip.  
Blogger Eräs Saara kirjoitti...

Joku kosteusmittaus täällä käytiin jo tekemässä ja kovasti olivat sitä mieltä, että asian saisi korjattua yläkerran asunnosta käsin. Itse en erityisemmin halua remonttia, jonka johdosta joutuisin poistumaan asunnostani joksikin aikaa, mutta ei tuo katto varsinaisesti näytä siltä, etteikö se korjausta kaipaisi täältäkin käsin.

Muutaman viikon takaisen osteusmittauksen jälkeen ei sitten mitään ole tapahtunutkaan.

Odottelen nyt tämän viikon loppuun asti, josko joku saisi jotain aikaan. Vuokraisäntä saa minun puolestani sitten kovistella eri tahoja, eihän tämä minun asuntoni ole.

Vesi tippuu onneksi kohtalaisen harmittomasta paikasta, eikä esimerkiksi parvelle tai työpöydän päälle. Harmonikkakotelon jouduin tosin siirtämään, ettei kärsisi vahinkoja. Lattiakin on onneksi kaakelilattia, eikä esimerkiksi parketti, joka voisi kärsiä tuollaisesta pahastikin.

1:46 ip.  
Blogger PA kirjoitti...

Kiimastruudeli on sanana mitä erinomaisin. Ei siis lienee sattumaa, että Karjalaisen Väinö-laulussakin etsittiin kovasti.

1:46 ip.  
Blogger Eräs Saara kirjoitti...

Jopas iski kommenttitulva, kun olin vain Tiina Kaarelan kommenttiin vastaamassa.

Minh, mitä tarkoittaa visto?

Tiia, sulavasti liikehtien puhuminen on ehdottoman kannatettavaa toimintaa. Enkä nyt tarkoita mitään käsien ja pään viehkon mietoa heilutusta. Muista huojua kunnolla!

1:48 ip.  
Blogger Eräs Saara kirjoitti...

ja PA, se on STRUUSSELI eikä mikään struudeli! Kiimastruudeli kuulostaa joltain kiinteämmältä mutta muhkuraiselta objektilta, enkä nyt halua ajatella sellaisia ekstensiivisesti. Tai sitten se voisi olla kiertoilmaus spermalle. Kieltämättä aika huvittava sellainen.

Anteeksi nyt mutta minä olen juonut ihan liikaa kahvia enkä pysty lopettamaan tätä naputtelua!

1:50 ip.  
Blogger kispe kirjoitti...

Ehdotukseni ignore-sanan suomenkielen vastineeksi on "epämöidä".
Henkilö, joka ignoroi jotain lienee tällöin epämöödääjä?
Tosin en ole aivan varma sanan taivuksesta.

2:07 ip.  
Blogger Suojakänni kirjoitti...

Erään Elimäen tarkoitus- matkapelin (=luetaan Suomen karttaa ja keksitään mitä paikannimet tarkoittavat) jälkimainingeissa toveripiirini kielenkäyttöön pesiytyi pysyvästi sana "vääkiö". Vääkiö on rasittava märkäkorvainen vänisijä, se tyyppi joka bileiden ollessa parhaimmillaan ilmaantuu jostakin ilmoitellen "siis hei, vioittekste olla hiljempaa, tääl yritetään nukkuu".

2:28 ip.  
Blogger PA kirjoitti...

Ei se voi olla struusseli, kun olen kaikki nämä vuodet lukenut aina struudeli.

4:38 ip.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Sanastoni laajenee. Hienoja sanoja.

Minä suomentaisin stalkkaamisen vaklaamiseksi. Verbi: vaklata. Aivan mahdottoman hieno sana.

Toinen verbi, josta pidän paljon, on karjalainen pynsätä. Tiedättehän kun pyörii sängyssä eikä saa unta.

10:50 ip.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Visto on inha, ruma, ällö, vittumainen. Esim: "Hyi visto!", "Hyi, miten visto!" tai vaikkapa: "Että minuu vistottaa!"(tämä kyllä kuullostaa jo hieman kotkalaiselta, mutta miten Rovaniemellä sanotaan "minua"? Minnuu?)

Blogissani on kuvaus isännöitsijästä, jolla on ihan oma, harvinaislaatuinen teoriansa kylpyhuonehomeesta. Jos yhtään lohduttaa.
-minh-

1:30 ip.  
Blogger Maurelita kirjoitti...

Bonjour,

Uusi lukija Pariisista ihmettelee miksei ole aiemmin osunut tänne näin kielirikkaaseen blogiin ! Huisaa, roikuskelen täällä jatkossakin.

En tiedä onko Suomessa samoin, mutta usein vakuutuksissa ja jopa luottokorttien sopimuksissa on lisänä palvelu, josta saa ilmaista apua juuri tuommoisten asioitten selvittämisessä. Kannattaa katsoa mitä kaikkea eri vakuutuksesi kattavat, usein sitä maksaa vaikka mistä vaikkei edes käytä palveluita.

A ciao à bientôt ! =)

12:19 ip.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Oivallisia suomenkielisiä vastineita sanalle stalking on väijyminen mikä painottuu enemmänkin seurantaan tai vaklaaminen mikäli harjoitetaan pikemminkin tiedonhankintaa.

4:35 ip.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Nice colors. Keep up the good work. thnx!
»

12:59 ip.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Ignoorata = eirata

Laina suoraan viron kielestä.

Muutenkin, pitäisi olla olemassa sellainen sivusto johon ihmiset saisivat lähettää ehdotuksiaan uusista sanoista, ja sitten valittaisiin aina parhaat ehdotukset jotka lähtisivät yleiseen levitykseen!

-Julieta

11:29 ap.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

ninest123 09.14
louis vuitton, michael kors, longchamp outlet, louis vuitton outlet, michael kors outlet, prada handbags, ugg boots, ugg boots, burberry, tory burch outlet, michael kors outlet, burberry outlet online, nike free, nike air max, longchamp outlet, christian louboutin outlet, oakley sunglasses, michael kors outlet, uggs on sale, replica watches, ugg boots, prada outlet, longchamp, louis vuitton outlet, gucci outlet, louis vuitton, nike outlet, michael kors outlet, nike air max, tiffany and co, oakley sunglasses, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, michael kors outlet, tiffany jewelry, polo ralph lauren outlet, louboutin shoes, louis vuitton, jordan shoes, louboutin outlet, ray ban sunglasses, ugg boots, louboutin, polo ralph lauren outlet

4:17 ap.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

louboutin pas cher, true religion outlet, coach outlet, coach outlet, true religion jeans, kate spade outlet, vanessa bruno, timberland, michael kors, kate spade handbags, ray ban pas cher, air force, nike blazer, lacoste pas cher, longchamp pas cher, michael kors, ray ban uk, nike free, coach factory outlet, michael kors, air jordan pas cher, hermes, burberry, north face, ralph lauren pas cher, coach purses, tn pas cher, true religion jeans, hollister, true religion jeans, oakley pas cher, air max, chanel handbags, nike roshe run, new balance pas cher, nike air max, lululemon, hollister pas cher, sac longchamp, vans pas cher, michael kors, converse pas cher, sac guess, north face, hogan

4:19 ap.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

chi flat iron, nfl jerseys, north face outlet, abercrombie and fitch, mac cosmetics, north face outlet, herve leger, ralph lauren uk, bottega veneta, soccer jerseys, jimmy choo shoes, asics running shoes, beats by dre, mulberry, ghd, celine handbags, nike roshe, insanity workout, instyler, baseball bats, p90x workout, wedding dresses, vans shoes, nike roshe, lululemon, hollister, nike air max, longchamp, nike huarache, nike air max, giuseppe zanotti, babyliss, valentino shoes, nike free run uk, reebok shoes, ferragamo shoes, abercrombie and fitch, birkin bag, mcm handbags, nike air max, hollister, new balance, soccer shoes, mont blanc, nike trainers

4:24 ap.  
Blogger 7885 kirjoitti...

0727jejenike air huarache premium chaussure pour femme Nike Shox nike femme a talon Qualifier une autre boutique asics en france société de sneaker air jordan pour bébé pas cher célèbre. Nike nike chaussures de sport Shox Livrer contre les nike air force 1 femme avis plus petits femme nike roshe run argent noir rose baskets basses fabricants de asics chaussure course à pied chaussures.

11:32 ap.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

jordan outlet
giannis shoes
air jordan shoes
fear of god t shirt
kd13
supreme hoodie
kyrie 7 shoes
off white shoes
jordan shoes
off white

6:39 ap.  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu